Priče nam govore da su se nekada davno na ovom prostoru gajile svilene bube, te je otuda ovaj neobični gradić dobio svoje ime – Svilajnac.

Svilajnac sa svojom okolinom nije izgubio tu bajkovitost koju je, barem u legendama, nekada imao. U njemu je i dalje sve poput kakve neobične priče, vreme drukčije teče i osmesi se češće vide.

Prvi put se spominje 1467. godine, kao “selo Svilajnac sa 30 kuća”. Smatra se da je selo dobilo ime Svilajnac zbog toga što su se njegovi žitelji bavili uzgojem svilenih buba i proizvodili svilu. Godine 1930. zapisano je da je Svilajnac varoš na reci Resavi.

Gradić je oduvek bio poznat kao trgovački i zanatski grad. Danas je to opštinski centar u plodnoj resavskoj i moravskoj dolini. Kao značajan industrijski centar Srbije zadržao je duh starih vremena i uz razvoj zanatstva i trgovine u gradu su nikli mnogobrojni ugostiteljski objekti. I danas se ugostiteljski objekti uređuju i prilagođavaju klijenteli.

Ovo mesto se razvijalo kroz vreme sve više i danas je Svilajnac mesto čistih ulica, nasmejanih lica, dobrih ljudi i kulturnih dešavanja. Sam put koji vodi do ovog mesta bogat je prirodom, prelepim pejzažima, prostranim livadama, svežijim vazduhom i stiče se utisak da će to biti jedna lepa poseta, kada je put tako divan. Da, pomalo krivudav ali, kada se stigne oseti se toplina kojom odiše Svilajnac.

Ako do sada niste posetili gradić na Resavi, obavezno stavite na listi mesta koje trebate obići u Srbiji. Ovde se stanovnici trude da održe mesto čistim, da se razvijaju i da napreduju. Sam Prirodnjački Centar Srbije je pravi dokaz za to. Ovo je jedinstvena naučno-obrazovna institucija u Srbiji i u ovom delu Evrope, koja radi na popularizaciji prirodnih nauka i promociji naučnog turizma. Muzejski deo ovog centra čini 8 tematskih izložbi u objektu, i jedna izložba u parku smeštena je u unutrašnjosti modela vulkana.

Deca će se izuzetno radovati Prirodnjačkom centru. Pored centra nalazi se prostor za sportske aktivnosti, možete voziti bicikl, igrati košarku, tenis, uživati u okolini i reci koja je uz sami centar.

Sada vam ne preostaje ništa drugo osim da posetite Svilajnac, istražite okolinu i pišete nam u komentaru kako ste se proveli!