Prirodnjački Centar Srbije u Svilajncu predstavja spoj zabave, nauke, obrazovanja i turizma koji privlači veliki broj posetilaca, ali ovoj poseti se najviše raduju oni najmlađi. Ovaj Prirodnjački Centar Srbije je otvoren sredinom 2015. godine, i sa svojim velikimi izložbenim prostorom kao i zabavnim dino parkom koji se nalazi na otvorenom, oduševljava sve koji ga posete.

Ovo je jedinstvena naučno-obrazovna institucija u Srbiji i u ovom delu Evrope, koja radi na popularizaciji prirodnih nauka i promociji naučnog turizma. Muzejski deo ovog centra čini 8 tematskih izložbi u objektu, i jedna izložba u parku smeštena je u unutrašnjosti modela vulkana.

Geološki vremeplov jedna je od najatraktivnijih izložbi i predstavlja nastanak planete Zemlje i njen razvoj kroz epohe sve do postanka čoveka.

Izložba Svet dinosaurusa smeštena je u centralnom delu zgrade. Paleontološku postavku čine skeleti različitih vrsta dinosaurusa koji na jedinstven način dočaravaju period mezozoika.

Svet minerala i stena je izložba koja predstavlja minerale i stene od kojih je izgrađena naša planeta. Najatraktivnihi eksponat je mineral Jadarit koji je za sada pronađen jedino na teritoriji naše zemlje.

Biodiverzitet Srbije je izložba koja predstavlja životinjsko bogatstvo naše zemlje.

Zatim postavka Paleontologija pokazuje kako izgleda iskopavanje na terenu, uz osnovni alat pravih arheologa, kao i prave fosile dinosaurusa iz SAD, dok je izložba Nebesko kamenje postavka o meteoritima, koja se sastoji od tri replike značajnih meteorita koji su pali na teritoriju Srbije.

Bioarheologija Đerdapa na interesantan način predstavlja posetiocima jedinstvenu kulturu Lepenskog Vira i do sada nije izlagana van Filozofskog fakulteta Univerzitata u Beogrado.

Svedoci ledenog doba na autentičan način prikazuje impozantne primerke megafaune koji su tokom poslednjeg Ledenog doba pre oko 16 miliona godina živeli na prostorima današnje Srbije.

Posebno je zanimljiv dino park – Dinosville na otvorenom sa 20 replika različitih vrsta dinosaurusa od kojih je najveća replika Diplodokusa visoka 11, a dugačka 20 metara. Sve replike su u prirodnoj veličini i obliku. U centralnom delu se nalazi model vulkana visine 10 metara, predstavlja repliku vulkana Svete Helene. Ovaj ambijent koji odiše vremenom kada su dinosaorusi živeli na zemlji pruža posetiocima pravi doživljaj.

Ovaj centar koji je bogat brojnim izložbama i zanimljivostima na veoma zabavan način približava nauku deci, ali kako deci tako i starijima. Osim što možete obogatiti vaše vreme, obogatićete i vaše znanje nakon posete Prirodnjačkom Centru Srbije u Svilajncu. Zabava vam neće nedostajati a vaša deca će zaista uživati i biti puni utisaka.

Pišite nam o vašim utiscima ako ste posetili ovaj Prirodnjački Centar Srbije.