Prva srednja škola u Jagodini pod nazivom “Gimnazijska realka” počela je sa radom 26. novembra 1869. godine. Škola je započela sa radom u novoj školskoj zgradi koja je za tadašnje uslove bila opremljena lepim školskim nameštajem.

Na molbu građana Jagodine, 1873. godine, ministar prosvete Stojan Novaković dozvolio je otvaranje trećeg razreda. Primljen je još jedan nastavnk. Ime škole je promenjeno u “polugimnaziju”. Dve godine kasnije, Jagodinska polugimnazija menja ime u Nižu gimnaziju. Početkom školske 1879/80. upisan je i 4. razred, u kome su bila samo četiri učenika.

Za vreme obeležavanja stogodišnjice Kočine krajne, 1888. godine, učenici jagodinske niže gimnazije stupili su u štrajk zbog isključenja jednog njihovog druga iz škole. To je bio prvi štrajk učenika ove škole, trajao je dva dana i završio se kažnjavanjem velikog broja učenika.

Godine 1898. doneta je odluka o ukidanju jagodinske gimnazije, a već početkom školske 1898/99. godine u Jagodini je otvorena privatna gimnazija. U njoj su predavali honorarno uglavnom nastavnici u penziji i nastavnici Muške učiteljske škole iz Jagodine koja je počela sa radom 1898. godine. Zatim je 1902. godine ponovo u Jagodini otvorena državna četvororazredna Gimnazija.

Kralj Petar Prvi je 1908. godine odobrio Mihailu Jevtiću da može o svom trošku da otvori četvororazrednu žensku gimnaziju u Jagodini.

Za vreme Prvog svetskog rata, Gimnazija u Jagodini nije radila. Većina nastavnika bili su vojni obveznici i aktivno su učestvovali u odbrani zemlje. Živote za odbranu Srbije u ovom ratu dali su Sreten Nikolić, direktor, i Jovan Ivković, profesor.

Sa radom je počela 1919. godine. Od 1932. do 1951. radila je u novoj zgradi a nakon toga je preseljena u zgradu u kojoj je i danas. Na svečanoj sednici Nastavničkog saveta 1946. godine doneta je odluka da Gimnazija dobije ime Svetozar Marković koje nosi i danas.