Jagodina je poznata po jednom od najvećih pozorišnih festivala u Srbiji, pod nazivom Dani komedije, koji se tradicionalno održava od 1971. godine. Festival slavi najbolje pozorišne predstave ovog žanra, a dodeljuje i nagrade za najbolje u svim kategorijama.

Svake godine od 20. do 27. marta izvede se sedam takmičarksih predstava po izboru selektora, kao i osma u čast nagrađenih na dan zatvaranja festivala. Ovaj festival ne samo da neguje komediju već je i svojim nagradama dao imena vrsnih komičara i onih koji su vezani za ovaj žanr.

Tako i nagrada za najsmešniju predstavu na festivalu, po oceni publike nosi naziv Miodrag Petrović Čkalja, i podrazumeva plaketu i statuetu Jovanče Micića.

Dodeljuje se i nagrada “Zlatni ćuran”, nagrada za životno delo i doprinos glumi, a među dobitnicima su Nikola Simić, Petar Kralj, Gorica Popović, Svetlana Bojković, Seka Sablić i mnoga druga velika imena naše pozorišne scene.

Ove godine održan je 47. festival Dani komedije.

Predstava Pozorišta “Boško Buha” iz Beograda “Florentinski šešir”, proglašena je za najbolju predstavu na ovogodišnjem festivalu, odlukom žirija i publike. “Florentinski šešir” po tekstu Ežen Labiš i u režiji Darijana Mihajlovića je kao najbolja predstava, odlukom žirija, dobila nagradu “Mija Aleksić”, a odlukom publike, kao najsmešnija predstava, dobila je nagradu “Miodrag Petrović Čkalja” i statuetu “Jovanča Micić”. Publika je ovu predstavu ocenila prosečnom ocenom 4,80.

Ovaj fenomenalni događaj građani Jagodine dočekaju sa velikim iščekivanjem jer se ovaj festival u Jagodini izuzetno poštuje. Ukoliko se karte ne nabave na vreme brzo se ostane bez istih. Zato što je mnogo obožavalaca ovog događaja. Osmesi, razdragani pogledi puno pozorište, slika je jednog kulturnog grada koji neguje prave vrednosti.

Ako do sada niste imali priliku da budete deo ovog festivala, nemojte to propustiti sledeće godine. Budite prisutni i budite u toku, jer kvalitetno iskorišćeno vreme stvara uspomene koje se pamte.

Jagodina, grad koji se voli!