Prvo pa puška

Počeci fizičke kulture se vezuje za osnivanje: 1897. godine Streljačke družine i 1898. godine Lovačkog društva. Omladinski sport je pokrenut osnivanjem: 1906. godine Gimnastičkog (Sokolskog) društva “Dušan Silni” i 1908. godine Olimpijskog kluba, u čemu su najveći doprinos dali Sreten Nikolić, upravitelj Realke, i Sreten Adžić, upravitelj Muške učiteljske škole.

Prva kožna lopta u Jagodini – “šveđanka”

Prvu kožnu loptu iz Švedske 1908. u Jagodinu je doneo tadašnji upravitelj Učiteljske škole Sreten Adžić. “Šveđanka”je mogla da se dodiruje isključivo rukama. Prva odbojkaška utakmica je odigrana na takozvanoj utrini iznad Učiteljeske škole, pred oko 50-ak građana.

Prvi fudbal u Jagodini

Prvu fudbalsku loptu u Jagodinu je doneo čuveni izvoznik živine Fran Bener 1910. godine, ali je fudbal počeo tek da se razvija na podstrek Živojina Topalovića , za vreme okupacije , tokom I svetskog rata. Između dva svetska rata su se javili više fudbalskih klubova: 1919. “Zora” i “Sparta”, 1928. “Hajduk” i “Daca”, 1935. Jagodinski sportski klub, sa 8 sekcija, a pred rat “Radnički”, “Sloga”,”Karađorđe”. U Jagodini se, početkom ovog veka, pojavio šah, potom i rukomet (“hendbol”), a između dva svetska rata tenis i drugi sportovi.

Jagodinski sportisti okićeni najvišim svetskim i evropskim odličjima

Sport u Jagodini ima veoma dugu tradiciju i Jagodina je dala mnogo državnih reprezentativaca. U ekipnim sportovima Jagodina ima 9 klubova u Saveznom rangu i to: u košarci ( muškarci) , rukometu (žene) , karateu (muškarci i žene), stonom tenisu (muškarci), kuglanju (žene – Super liga), a Kik boks klub “Palmini tigrovi” je svetski poznat i dao je više svetskih i evropskih prvaka. Pored ekipnih još zapaženiji su pojedninačni nastupi jagodinskih takmičara koji su osvajači medalja na evropskim i svetskim takmičenjima u sledećim sportovima, kik bok, boks, streljaštvo, karate, atletika i padobranstvo. U 2004. godini 22 takmičara iz Jagodine bili su u sastavu državne reprezentacije u raznim pojedinačnim sportovima. Na prvenstvima Balkana jagodinski strelci su osvojili 33 medalje. a na prvenstvima Evrope osvojeno je 14 medalja, U plejadi vrhunskih strelaca iz Jagodine, najviše se istakao i afirmisao jugoslovenski sport Jagodinac Goran Maksimović, prvi Srbin koji je na Olimpijadi u Seulu 1988. godine postao olimpijski šampion , osvajač zlatne medalje. Sa 5 učešća na olimpijadama postao je rekorder nekadašnje SFRJ a potom postao je i selektor reprezentacije Jugoslavije odnosno Sribije i Crne Gore. Ne treba zaboraviti ni izuzetno popularne rukometaše, a i fudbalere sadašnje ali ni bivše. Poznato je : “Jagodinska haubica”…