Manastir Jošanica, spomenik kulture od velikog značaja nalazi se na 10 kilometara od Jagodine. Smešten je u klisuri istoimene rečice u podnožju planine Crni vrh u blizini sela Jošanički Prnjavor.

U pisanim istorijskim izvorima nema podataka o najranijoj istoriji Jošanice, osnivanju manastira i izgradnji crkve, niti je u samom manastiru sačuvan natpis koji bi o njemu svedočio. Osnivanje manastira se pripusuje Knezu Lazaru. Po jednoj od verzija, knez je podigao hram da bi se iskupio od greha jer je u lovu na tom mestu nehotice ustrelio pustinjaka po imenu Joša.

Tokom svog postojanja više puta je rušen i iznova obnavljan. Kako se manastir nalazio u blizini Carigradskog druma u vreme Austrijsko-turskog rata u Srbiji Kočine krajine, početkom 1788. godine, kapetan Koča kao jedan od vođa ustanka svoj glavni štab smestio je u Jošanicu.

Na proleće iste godine u jošaničkoj klisuri došlo je do okršaja između turske vojske i ustanika. Kada se Koča povukao, Turci su upali u manastir i zapalili ga. Po završetku rata počela je njegova obnova.

Manastir je ponovo stradao tokom Prvog srpskog ustanka. Manastirska crkva je građena u moravskom stilu. Osnova je jednobrodna i izdužena sa glavnim kubetom.

Malo kube nalazi se iznad pronaosa. U kompleksu manastira posebno mesto pripada porodičnoj grobnici kneza Miloja Teodorovića, vojvode levačkog, koji je predvodio ustanike jagodinskog i beličkog kraja u oba srpska ustanka. Takođe, u manasitru postoji i spomenik srpskim ratnicima iz ratova od 1912. do 1918. godine, na kome su uklesani stihovi Bojislava Ilića Mlađeg.

Jezgro manastira Jošanice čini mala, dvokupolna crkva, koja je prvobitno bila posvećena velikomučeniku Dimitriju. Ova skromna zadužbina iz poznog srednjeg veka predstavljala je sakralno središte monaške zajednice koja je obitavala u klisuri i brdima oko reke Jošanice.

Iako skrivena u brdima i šumi koja je nekada bila teško prohodna, Jošanica je u svom skoro šestovekovnom trajanju prošla kroz mnoga teška iskušenja, nametnuta istorijskim zbivanjima u prošlosti Šumadije i srednjeg Pomoravlja. Možda zbog toga su se stanovnici okolnih sela i jagodinske varoši na praznike i krštenja okupljali u njoj, obnavljali su je i ulepšavali. Danas je ovaj manastir nezaobilazna destinacija mnogih poštovalaca srednjovekovne kulture.

Da li ste obišli ovaj manastir? Kakav je utisak na vas ostavio?