Kneginji Milici, ženi kneza Lazara Hrebeljanovića podignut je spomenik 2007. godine u Jagodini. Ovu bronzanu skulpturu izgradio je vajar Miroljub Stamenković, sa bronzanim postoljem na mermernom postamentu. Spomenik se nalazi u parku između zgrada SUP-a i Opštine, u ulici Boška Buhe.

Milica Hrebeljanović rođena je oko 1335. godine. Sa knezom Lazarom Hrebeljanovićem je stupila u brak 1353. godine i podarila mu je osmoro dece, pet ćerke i tri sina. U srpskoj istoriji igra veliku ulogu u strašnom vremenu koje je nastalo nakon 1389. godine, posle boja na Kosovu, gde je i njen muž izgubio život, nakon čega ona vodi državne poslove.

Posle Kosovske bitke 1389. godine, Milica je počela da upravja zemljom kneza Lazara u ime svog starijeg sina Stefana, koji je u tom periodu imao samo dvanaest godina. Pošto su posle Turaka, Srbiju napali i Mađari, kako b i se od njih odbranila, sklopila je savez sa Turcima i uz njihovu pomoć je vratila teritorije koje je kralj Sigismund osvojio. Međutim, zbog toga je platila određenu cenu. Srbija je morala da prihvalti vazalni odnos, a najmlađa ćerka Olivera je morala da se uda za sultana Bajazita.

Kada je sin Stefan došao u godine da može da upravlja zemljom, Milica je sinu predala vlast i zamonašila se u manastiru Županjac kod Kruševca, pod imenom Jevgenija. Kada se njena zadužbina završila, Ljubostinja kod Trstenika, zajedno sa monahinjom Jefimijom udovicom despota Uglješe, prešla je tamo.

Pre nego što se zamonašila, Hilanadaru je poklonila jednu crkvu i nekoliko sela. Kasnije je darovala i ruski manastir Svetog Pantelejmona, na Svetoj gori, a pomogla je i izgradnju manastira Sisojevac kod Ravanice. Takođe je velikim sredstvima pomogla Dečane, koji su Turci opljačkali.

Pred smrt 1405. godine primila je veliku shimu, najviši stepen monaškog zaveta i nakon toga je uzela ime Jefrosinija.

Sahranjena je u Ljubostinji, a njen lik prikazan je još 1387. godine zajedno sa knezom Lazarom i sinovima u ktitorskoj kompoziciji Ravanice.

Jagodina obeležava Dan grada po pismu kneginje Milice Dubrovačkoj republici 1399. godine, kada se Jagodina prvi put spominje u jednom pisanom dokumentu, a glavna ulica u gradu nosi njeno ime. Ideja o podizanju spomenika pokrenuta je 1999. godine, ali je odložena zbog agresije NATO pakta. Zato, sada ovaj spomenik krasi park, visok dva metra, izgrađen po liku freske iz manastira Ljubostinja.!!

Da li ste posetili Jagodinu i znamenitosti koje se u njoj nalaze?

Pišite nam o vašim utiscima!