Grad koji se nalazi na reci Belici, poznat je po mnogim kulturnim manifestacijama, sada sa već sve razvijenijim turizmom, takođe je bogat i mnogim spomenicima vrednim pažnje svakog ko obiđe ovaj grad.

U gradu i okolini nalaze se brojni kulturno istorijski spomenici. Kao i svaki drugi grad, Jagodina takođe ima svoj spomenik na glavnom gradskom trgu, koji je jedno od obeležja centra Pomoravskog okruga. Spomenik je nazvan Oslobodilac i posvećen je srpskim vojnicima, onima koji su dali živote za svoju zemlju, na ovom mestu se nalazi više od 70 godina.

Za izgled spomenika je zadužen vajar po imenu Frano Dinčić, a u izradi su mu pomagali i mnogi drugi majstori iz područja Dalmacije.

U ulici Boška Buhe, u lepo uređenom parku nadomak zgrade Opštine grada i Policije nalazi se spomenik koji je posvećen kneginji Milici, najvoljenijoj srpskoj carici. Kneginja Milica je bila žena Lazara Hrebeljanovića, vladarka izuzetne mudrosti i dobrote.

Suočena sa propašću srpske države, sa nejasnom vizijom budućnosti koja joj je donosila više strepnje i straha, nego nade, kneginja Milica je bila prinuđena da se, pored majčinskih briga i obaveza (njeni sinovi su bili još uvek maloletni), posveti državnim poslovima, gde je, iako u veoma nepovoljnim i teškim okolnostima, iskazala izuzetnu mudrost. Uvidevši, naime, da, nedugo posle kosovske tragedije (samo tri meseca posle bitke), ugarski kralj Sigismund posle dužih priprema sprema napade na Srbiju, Milica prihvata savez sa Turcima. Uz njihovu pomoć, uspelo joj je čak da povrati predele koje je ugarski kralj osvojio.

Cena kojom je srpska kneginja platila ovaj savez bila je prevelika. Pored vazalnog odnosa Srbije u odnosu na Tursku, značila je i njenu veliku ličnu žrtvu. Svoju najmlađu ćerku, Oliveru, morala je da uda za turskog sultana Bajazita.

Našoj knjeginji je podignut bronzani spomenik koji je otkriven 2007. godine a izgradio ga je vajar Miroljub Stamenković.

Tu su još i spomenici Nikoli Tesli, Svetozaru Markoviću, Veljku Vlahoviću i mnogim drugim znamenitim ličnostima ovog grada, ali i čitave zemlje.

Ono što bi svaki gost Jagodine trebalo da poseti je svakako i Spomenik Crvenoarmejcima, borcima Crvene armije koji su stradali tokom 1944. godine u borbama za oslobođenje srpskih gradova : Jagodine, Kraljeva, Kragujevca, Kruševca, Niša, Užica i Valjeva. Ovaj spomenik se nalazi u okviru kompelksa poznatog kao Rusko groblje.

Koji spomenik priča tvoju omiljenu priču u našem gradu?