Selo Glavinci u podnožju Juhora nalazi se na sedam kilometara od Jagodine. Meštani ovog sela su podigli spomenik srpskom seljaku, koji je zaista jedinstven u našoj zemlji.

Spomenik je rad akademskog vajara Ivana Markovića koji je napravljen od betona u boji bronze. Prikazuje sliku vrednih seljaka u prirodnoj veličini, koji su spremni za rad pošli na njivu. Obučeni su u srpsku narodnu nošnju, muškarac je sa motikom na desnom ramenu i testiljom (zemljanom posudom za vodu) u levoj ruci. Odmah iza figure seljaka, nalazi se žena sa korpom hrane u desnoj ruci i malim budakom u levoj ruci.

Reč je o najverovatnije jedinom spomeniku seljaku u Srbiji. Kako meštani ovog sela kažu: imamo spomenike naučnicima, pesnicima, junacima i slično ali nemamo spomenik seljaku koji hrani sve.

Spomenik su podigli meštani kao zahvalnost selu i tradiciji. Nalazi se na regionalnom putu Jagodina-Rekovac, na raskrsnici puteva koji vode ka Jagodini, Rekovcu i planini Juhor.

Mnogi koji prođu ovim putem i kada vide spomenik, zastanu, naprave lepe fotografije i pročitaju natpise. Uglavnom se čuju reči hvale koje su upućene meštanima kao što je “Svaka vam čast”.

Meštani ovog sela ulažu i vole svoje selo. Rado vole da proćaskaju sa polaznicima, gostoprimljivi su i ponosni na svoj rad.