Opština Jagodina ima 53 seoskih naselja. Popisom stanovništva iz 2011. godine utvrđeno je da ima oko 71 hiljade stanovnika a sam grad 36 hiljade stanovnika. Nalazi se pored autoputa Beograd – Niš. Površina opštine Jagodina je 470km2. Kroz opštinu protiče reka Velika Morava a kroz sam grad reka Belica.

Zahvaljujući uvođenju sportsko-turističke zone, Jagodina poslednjih godina postaje turistički grad. Na jednom mestu se nalaze: popularni tržni centar Vivo, zoološki vrt, aqua park, muzej voštanih figura i Park potok sa veštačkim vodopadom.

Upoznajte se sa kulturom i tradicijom nekog kraja

Sva sela koja čine teritoriju Jagodine su saobraćajno povezana sa centralnom gradskom opštinom, linijama prigradskog prevoza. Možete se odlučiti na jednu avanturu kroz sela oko Jagodine, upoznajte na najbolji način Vašu okolinu. Mi smo izdvojili nekoliko sela a svakako preporučujemo da sami izaberete šta želite videti. Valja doživeti svako selo na drugačiji način i uživati u dobro očuvanoj tradiciji.

Značaj seoskog turizma je višestruk, a prvenstveno se ogleda u očuvanju prirodne sredine i kulture nekog mesta. Seoski turizam beleži konstantan rast u svetu!

Koja sela se nalaze u sastav opštine Jagodina?

Jagodina predstavlja središte Pomoravskog okruga u Centralnoj Srbiji. Opštinu Jagodina čine Gradska opština Jagodina i sela: Novo Lanište, Staro Lanište, Mišević, Voljavče, Dobra Voda, Dražimirovac, Jošanički Prnjavor, Deonica, Ivkovački Prnjavor, Duboka, Šantarovac, Staro Selo, Kočino Selo, Strižilo, Topola, Trnava, Crnče, Lovci, Miloševo, Ribnik, Donje Štiplje, Dragoševac, Kovačevac, Međureč, Belica, Bresje, Bukovče, Glavinci, Vranovac, Vrba, Vinorača, Gornji Račnik, Donji Račnik, Ribare, Siokovac, Rakitovo, Rajkinac, Končarevo, Lozovik, Kolare, Lukar, Mali Popović, Bunar Glogovac, Kalenovac, Dragocvet, Slatina, Medojevac, Šuljkovac, Bagrdan, Gornje Štiplje i Majur.

Kočino selo

Selo u kom je Živeo Koča Anđelković kapetan iz poslednjeg Austrijskog-turskog rata koji je napravio Kočinu krajnu. Nadomak 5km od Jagodine nalazi se čuveno Kočino selo. Nekada se zvalo Panjevac ali promenilo je naziv tridesetih godina 20.veka. Naziv je dobilo u čast najpoznatijem stanovniku ovog sela – kapetanu Koči Anđelkoviću.
Priča o korinom hrastu ne prestaje da se prepričava. Meštani ovog sela kažu da je nekada davno jedan pandur zasadio hrast. Neki misle da je to ukleto drvo, ali uverite se sami. Hrast je čuvan od poplava i sagrađen je veliki bedem kako ne bi bio oštećen usled poplave. Kako nam kažu meštani hrast je, prema ispitivanjima koje su vršili stručnjaci, osušen iznutra, a živi su samo površinski slojevi. Po onome što smo videli ovaj div je još uvek u punoj snazi i prkosi Moravi svojom veličinom.

Glavinci

U podnožju Juhora, 7km od Jagodine, nalazi se selo Glavinci. U narodu je poznata priča kako je podignut spomenik srpskom seljaku. Poljoprivrednici su cenjeni u ovom selu i zato je značajan spomenik, pokazuje seljaka koji je pošao na njivu, u prirodnoj veličini. Odmah iza figure seljaka, nalazi se žena sa korpom hrane u desnoj ruci. Poznati vajar Ivan Marinković spomenik je pravio od betona u boji bronze. Na raskrsnici puteva koji vode ka Jagodini, Rekovcu i planini Juhor nalazi se spomenik koji su podigli meštani kao zahvalnost tradiciji i selu.

Međureč

Na samo 8 km od Jagodine nalazi se selo Međureč. Većina stanovnika ovog sela se bavi poljoprivredom, a samo mali broj stanovnika radi u gradu. Selo ima Dom kulture, četvorogodišnju školu ‘Branko Radičević’ i dobar fudbalski teren kao i teren za male sportove i fudbalski klub Bratstvo. Često se održavaju turniri, nije loše svratiti tokom letnjih dana i družiti se sa mladim momcima koji vole fudbal. Seoska slava je ‘Sveta Trojica’

Rakitovo

Rakitovo je udaljeno 2km od Velike Morave, nalazi se u moravskoj ravnici sa obe strane Lugomira. Kada reka nadođe, voda se izliva u polja. U ovom selu voda se pije iz bunara a zimi sa Lugomira. Selo je dobilo ime po rakitama, vrsta žabe, kojih je tu bilo ranije mnogo više nego danas. Meštani ovog sela često idu u ribolov kako bi ispunili vreme. Dakle, ponesite Vaše štapove i opremu i opustite se uz žubor reke.

Majur

Majur ima više od 3000 stanovnika. Poznat je po manifestaciji koja nosi naziv “Svetoromanski letnji turnir”, ekipe se takmiče u malom fudbalu. Ovaj turnir se održava u avgustu. Ovo selo se nalazi na samo 3 km od Jagodine, kod Gilja.

Dragoševac

U Dragocvetu živi oko 1100 stanovnika koji se pretežno bave poljoprivredom. Kroz samo selo protiču Jošanička reka i Lozovički potok. Nedaleko od sela nalazi se Dragocvečko jezero. Površina ovog veštačkog jezera iznosi oko 5 hektara.

O imenu ovog sela postoje dve legende. Prema prvoj selo je nosilo naziv Gorocvet te je vremenom promenjeno u Dragocvet. Prema drugoj legendi, selo je dobilo ime po braći Dragu i Cvetku koji su bili prvi meštani današnjeg Dragocveta.

Ostala sela

Nedaleko od Belice nalaze se sela Miševac, Vrba, Loznik i Staro selo. Kažu da su u selu Dobra Voda postojala čak 4 izvora vode, te se smatra da odatle potiče njegov naziv. U selu koje se nekada zvalo Gladna, jer su vojnici koji su tu potražili utočište gladovali, danas živi manje od 380 ljudi. Manje od hiljadu stanovnika imaju sela: Bresje, Bukovče a selo Glavinci, koje smo spomenuli u tekstu, broji svega 520 stnovnika. 140 stanovnika je je u Vranovcu, u selu Donji Račnijk ima oko 500.Tu je još i selo Miloševo sa nešto više od 1 00 stanovnika, kao i Novo Lanište i Staro Lanište, te selo Ribare koje broji preko 3 600 duša. Najmanje stanovnika ima u Gornjem Rečniku, svega 80.