Milica Jakovljević je rođena u Jagodini u jednoj velikoj porodici državnog činovnika Jakova Jaše Jakovljevića. On je bio udovac sa osmoro dece. Kako je deci bila potrebna majka svi su mu savetovali da se oženi izvesnom Simkom, udovicom bez dece. U to vreme kada u braku nije bilo dece smatralo se da je žena kriva. Međutim, već posle prve godine braka Simka Jakovljević je rodila ćerku Milicu.

Prema sećanjima kako su je poznanici opisivali, Milica Jakovljević je bila lepa, sa raskošnom plavom kosom. Govorila je ruski i francuski jezik. U svojim delima uglavnom je pisala o ljubavi i braku, međutim ona se nikada nije udavala. Završila je višu žensku školu u Beogradu, gde se školovala za učiteljicu. Radila je u selu Krivi Vir ispod Rtnja.

Posle Prvog svetskog rata preslelila se u Beograd i tu počinje njena novinarska karijera. Radila je u mnogim dnevnim novostima međutim, kako je tada bio ratni period živela je u velikoj bedi. Početkom zime 1952. godine dobila je zapalenje pluća i umrla je 22. decembra. Vest o njenoj smrti nisu objavile ni jedne tadašnje novine. Za razliku od Džejn Ostin sa kojom su je poredili čija je kuća pretvorena u muzej, kuća u Molerovoj ulici u Beogradu u kojoj je Milica živela, napisala svoja dela i umrla, srušena je. Nigde nema njene spomen ploče, biste, niti ulice sa njenim imenom.

Međutim, Milica je svima ostala poznata po svojoj pitkoj prozi koja je obeležila domaću književnost između dva svetska rata. Pod pseudonimom Mir-Jam objavila je više priča i romana.

Poznata Milica iz Jagodine je dokaz da ovaj grad ima mnogo talentovanih i ljudi, i danas, mnogo je mladih koji svetle obraz svojim dostignućima i značajnim uspesima. Nadamo se da će budućnost doneti makar slična novinarska dostignuća koja je za sobom ostavila naša Milica.

Koje je vaše omiljeno delo poznate Mir -Jam?