Pomoravlje OnLine - Elektronska mapa, poslovni adresar i prezentacija Jagodine  
      HOME
      GALERIJA
      MAPA SAJTA
      KONTAKT
NOVOSTI  l  MALI OGLASI  l  WEB DIREKTORIJUM  l  POSLOVNI ADRESAR  l   MAPA JAGODINE  
Mailing lista:
 
www.pomoravlje.rs
MENI  
 
Home
Novosti
Mali oglasi
Web direktorijum
Poslovni adresar
Mapa Jagodine
Galerija
Mapa sajta
Kontakt
www.pomoravlje.rs
Jagodina
Položaj
Istorija
Postanak
Ime/Grb
XVII i XVIII vek
Obrazovanje
Priče
Religija
Manastiri
Turizam
Spomenici
Zdravstvo
Kultura
Sport
Mediji
Muzeji
Kafane
Privreda
Oj Moravo...
Ličnosti
Vašari pijace

www.pomoravlje.rs
SmileSoft.Net
Izrada programa po zahtevu izrada internet prezentacije
Slatki osmeh
Udruženje građana “Slatki osmeh” - Tortijada
Jestive slike
Najnovije u našoj ponudi su jestive slike za torte

 

JAGODINA TOKOM XVII i XVIII VEKA
 
Jagodina tokom XVII i XVIII veka
*Lepa varoš Jagodina je krajem XVII i u prvoj polovini XVIII veka u vreme "Velikog Bečkog rata" i austro-turskih ratova bila poprište mnogobrojnih vojnih sukoba, pohoda Ludviga Badenskog, Mustafa paše Ćuprilica. Bila je glavni oslonac Austrije.

*Nakon "Požarevačkog mira" u Jagodini se smešta "Glavni stan" austrijske vojske.

*Uoči – I Srpskog ustanka – Pomoravlje trn u oku turcima. Kapetan Koča Anđelković – Petrović, rodom iz sela Panjevac, nadomak Jagodine (sada Kočino selo) tokom takozvane "Kočine krajine" postaje vođa Srba u borbi protiv Turske.

*Posle naredbe beogradskog Vezira Mustafe–paše (koga je narod nazivao "srpska majka") da Srbi dobiju zasebnu vojsku , komandant te vojske, 1795. godine, je postao Stanko Arambašić iz Kolara kod Jagodine.

Od 1788. do 1791. godine počinju oslobodilački ratovi srpskog naroda protiv Turaka, a okončavaju se Prvim i Drugim srpskim ustankom od 1804. - 1815. godine. U ustaničkim bitkama koje su vođene za i oko Jagodine, naselje je paljeno i rušeno u više mahova. Dve najvažnije bitke na samom početku prvog srpskog ustanka odigrale su se u Jagodini. U prvoj bici Karađorđe je pretrpeo neuspeh, a u drugoj je pobedio Turke i oslobodio Jagodinu.Prema zapisima savremenika najtežu katastrofu je doživelo 1813.godine.

Po sticanju autonomije 1830. godine Jagodina dobija obrise srpskog naselja i pretvara se u trgovačko-zanatlijsku varoš građanskog duha i senzibiliteta. Na levoj obali Belice oko crkve, koju je podigao knez Miloš 1818. niče srpska varoš u kojoj započinje sa radom osnovna škola, niče zdanje okružnog načelstva i magistrata. U 1833. godini su "nahije" zamenjene "okruzima", "kneževine" "kapetanijama" ("srezovima"), dok su 1839. godine udareni temelji moderne podele Kneževine Srbije na: 17 okruga, više srezova i opština. Posle ovoga, Jagodina je izrasla u okružnu varoš, sa sedištem Načelstva okružija Jagodinskog i Suda okružija jagodinskog, ali, istovremeno, Nacelstva sreza beličkog, Primiretelnog suda, Opštine varoši jagodinske i niza drugih ustanova. Ova podela je dopunjena 1859. godine podelom Jagodinskog okruga na 3 sreza: Belički, sa 53, Levački, sa 48, i Temnićki, sa 43 sela. U 1981. godini je formiran, od nekadašnjeg Jagodinskog i Ćuprijskog, Moravski okrug, sa sedištem u Ćupriji. Posle Prvog svetskog rata Moravski okrug je preimenovan u Moravsku županiju, a 1931. godine, nakon podele Kraljevine Jugoslavije na banovine, Prema popisu iz 1931. godine, poslednjem pred Drugi svetski rat, Jagodina je imala 6.897 žitelja, a Belički srez, sa 25 opština i 56 sela, 6.819 domova, 9.831 poresku glavu i 40.277 žitelja.

Besplatni mali oglasi - www.pomoravlje.rs
Poslovni adresar - www.pomoravlje.rs MARKETING Mapa Jagodine - www.pomoravlje.rs
www.pomoravlje.rswww.pomoravlje.rs
SmileSoft.Net
All Rights Reserved.