Pomoravlje OnLine - Elektronska mapa, poslovni adresar i prezentacija Jagodine  
      HOME
      GALERIJA
      MAPA SAJTA
      KONTAKT
NOVOSTI  l  MALI OGLASI  l  WEB DIREKTORIJUM  l  POSLOVNI ADRESAR  l   MAPA JAGODINE  
Mailing lista:
 
www.pomoravlje.rs
MENI  
 
Home
Novosti
Mali oglasi
Web direktorijum
Poslovni adresar
Mapa Jagodine
Galerija
Mapa sajta
Kontakt
www.pomoravlje.rs
Jagodina
Položaj
Istorija
Postanak
Ime/Grb
XVII i XVIII vek
Obrazovanje
Priče
Religija
Manastiri
Turizam
Spomenici
Zdravstvo
Kultura
Sport
Mediji
Muzeji
Kafane
Privreda
Oj Moravo...
Ličnosti
Vašari pijace

www.pomoravlje.rs
SmileSoft.Net
Izrada programa po zahtevu izrada internet prezentacije
Slatki osmeh
Udruženje građana “Slatki osmeh” - Tortijada
Jestive slike
Najnovije u našoj ponudi su jestive slike za torte

 

SPORT
 
Prvo pa puška
Počeci fizičke kulture se vezuje za osnivanje: 1897. godine Streljačke družine i 1898. godine Lovačkog društva. Omladinski sport je pokrenut osnivanjem: 1906. godine Gimnastičkog (Sokolskog) društva "Dušan Silni" i 1908. godine Olimpijskog kluba, u čemu su najveći doprinos dali Sreten Nikolić, upravitelj Realke, i Sreten Adžić, upravitelj Muške učiteljske škole.

Prva kožna lopta u Jagodini - "šveđanka"
Prvu kožnu loptu iz Švedske 1908. u Jagodinu je doneo tadašnji upravitelj Učiteljske škole Sreten Adžić. "Šveđanka"je mogla da se dodiruje isključivo rukama. Prva odbojkaška utakmica je odigrana na takozvanoj utrini iznad Učiteljeske škole, pred oko 50-ak građana.

Prvi fudbal u Jagodini
Prvu fudbalsku loptu u Jagodinu je doneo čuveni izvoznik živine Fran Bener 1910. godine, ali je fudbal počeo tek da se razvija na podstrek Živojina Topalovića , za vreme okupacije , tokom I svetskog rata. Između dva svetska rata su se javili više fudbalskih klubova: 1919. "Zora" i "Sparta", 1928. "Hajduk" i "Daca", 1935. Jagodinski sportski klub, sa 8 sekcija, a pred rat "Radnički", "Sloga","Karađorđe". U Jagodini se, početkom ovog veka, pojavio šah, potom i rukomet ("hendbol"), a između dva svetska rata tenis i drugi sportovi.

Jagodinski sportisti okićeni najvišim svetskim i evropskim odličjima
www.pomoravlje.rsSport u Jagodini ima veoma dugu tradiciju i Jagodina je dala mnogo državnih reprezentativaca. U ekipnim sportovima Jagodina ima 9 klubova u Saveznom rangu i to: u košarci ( muškarci) , rukometu (žene) , karateu (muškarci i žene), stonom tenisu (muškarci), kuglanju (žene - Super liga), a Kik boks klub "Palmini tigrovi" je svetski poznat i dao je više svetskih i evropskih prvaka. Pored ekipnih još zapaženiji su pojedninačni nastupi jagodinskih takmičara koji su osvajači medalja na evropskim i svetskim takmičenjima u sledećim sportovima, kik bok, boks, streljaštvo, karate, atletika i padobranstvo. U 2004. godini 22 takmičara iz Jagodine bili su u sastavu državne reprezentacije u raznim pojedinačnim sportovima. Na prvenstvima Balkana jagodinski strelci su osvojili 33 medalje. a na prvenstvima Evrope osvojeno je 14 medalja, U plejadi vrhunskih strelaca iz Jagodine, najviše se istakao i afirmisao jugoslovenski sport Jagodinac Goran Maksimović, prvi Srbin koji je na Olimpijadi u Seulu 1988. godine postao olimpijski šampion , osvajač zlatne medalje. Sa 5 učešća na olimpijadama postao je rekorder nekadašnje SFRJ a potom postao je i selektor reprezentacije Jugoslavije odnosno Sribije i Crne Gore. Ne treba zaboraviti ni izuzetno popularne rukometaše, a i fudbalere sadašnje ali ni bivše. Poznato je : "Jagodinska haubica"...Besplatni mali oglasi - www.pomoravlje.rs
Poslovni adresar - www.pomoravlje.rs MARKETING Mapa Jagodine - www.pomoravlje.rs
www.pomoravlje.rswww.pomoravlje.rs
SmileSoft.Net
All Rights Reserved.