Pomoravlje OnLine - Elektronska mapa, poslovni adresar i prezentacija Jagodine  
      HOME
      GALERIJA
      MAPA SAJTA
      KONTAKT
NOVOSTI  l  MALI OGLASI  l  WEB DIREKTORIJUM  l  POSLOVNI ADRESAR  l   MAPA JAGODINE  
Mailing lista:
 
www.pomoravlje.rs
MENI  
 
Home
Novosti
Mali oglasi
Web direktorijum
Poslovni adresar
Mapa Jagodine
Galerija
Mapa sajta
Kontakt
www.pomoravlje.rs
Jagodina
Položaj
Istorija
Postanak
Ime/Grb
XVII i XVIII vek
Obrazovanje
Priče
Religija
Manastiri
Turizam
Spomenici
Zdravstvo
Kultura
Sport
Mediji
Muzeji
Kafane
Privreda
Oj Moravo...
Ličnosti
Vašari pijace

www.pomoravlje.rs
SmileSoft.Net
Izrada programa po zahtevu izrada internet prezentacije
Slatki osmeh
Udruženje građana “Slatki osmeh” - Tortijada
Jestive slike
Najnovije u našoj ponudi su jestive slike za torte

 

RELIGIJE
 
Jagodina sa pet pravoslavnih crkava

www.pomoravlje.rsJedna od crkava je posvećena Svetom Arhangelu Mihajlu, u narodu je poznata kao "stara crkva", a podigao ju je knez Miloš Obrenović. Gradnja je počela 1818. god. na kraju varoši da bi bila što dalje od gradske buke i očiju Turaka Mada nije bila sva završena ona je već služila jula 1819. god.

www.pomoravlje.rsSaborna crkva je posvećena Svetim apostolima Petru i Pavlu, a u narodu je poznata kao "nova crkva". Sveti hram je započet 16. maja 1896. godine kada je Mitropolit Srbije Mihailo osveštao temelje nove crkvene građevine. Izgradnja hrama trajala je tri godine; stajala je ondašnjih 400.000 dinara i osvećena je na dan hramove slave na Svete Apostole Petra i Pavla, 29. juna 1899. godine. Na Jagodinskom groblju nalazi se i treća crkva: hram Svetog Velikomučenika Georgija. Ova crkva je porodična zadužbina trgovačke porodice Vase Rakića, vinarskog trgovca rodom iz Ljubave u Levču.

U fazi izgradnje su još dva hrama. Jedan na potezu ispod naselja "Budžino brdo", a drugi pored jagodinske sportske hale "JASSA", na samoj obali reke Belice.

Takođe je potrebno napomenuti da u Jagodini postoji i jevanđeoska crkva. Crkva Božja je internacionalna i multietnička jevanđeoska crkva a pre opredeljenja je protestanska. Njeni začeci datiraju početkom IX veka a njeni koreni se protežu do apostolskih vremena. Svoj život i rad zasniva po ugledu na prvu crkvu. Svoje učenje Crkva Božja temelji isključivo na svetom pismu čija je temeljna istina da je spasenje dar Božiji koji se prima verom u Isusa Hrista kao Gospoda i Spasitelja kroz pokajanje i oproštenje greha i nanovog rođenja od Duha Svetoga Božjega čije delovanje u nama obiluje Hristov karakter. U svetu Crkva Božja postoji na svim kontinentima u preko 165 zemalja gde beleži stalni rast i proširenje misijskog rada.U Srbiji Crkva Božja prve začetke beleži 1926.godine a u Jagodini zvanično postoji od 1974.godine.

Bogosluženja su otvorena za sve ljude a sastoji se od:

1. Molitve

2. Pevanja Duhovnih pesama

3. Propovedanja iz Svetoga Pisma

Vreme Bogosluženja je Nedeljom u 10 h. Sredom u 18 h.Besplatni mali oglasi - www.pomoravlje.rs
Poslovni adresar - www.pomoravlje.rs MARKETING Mapa Jagodine - www.pomoravlje.rs
www.pomoravlje.rswww.pomoravlje.rs
SmileSoft.Net
All Rights Reserved.