Pomoravlje OnLine - Elektronska mapa, poslovni adresar i prezentacija Jagodine  
      HOME
      GALERIJA
      MAPA SAJTA
      KONTAKT
NOVOSTI  l  MALI OGLASI  l  WEB DIREKTORIJUM  l  POSLOVNI ADRESAR  l   MAPA JAGODINE  
Mailing lista:
 
www.pomoravlje.rs
MENI  
 
Home
Novosti
Mali oglasi
Web direktorijum
Poslovni adresar
Mapa Jagodine
Galerija
Mapa sajta
Kontakt
www.pomoravlje.rs
Jagodina
Položaj
Istorija
Postanak
Ime/Grb
XVII i XVIII vek
Obrazovanje
Priče
Religija
Manastiri
Turizam
Spomenici
Zdravstvo
Kultura
Sport
Mediji
Muzeji
Kafane
Privreda
Oj Moravo...
Ličnosti
Vašari pijace

www.pomoravlje.rs
SmileSoft.Net
Izrada programa po zahtevu izrada internet prezentacije
Slatki osmeh
Udruženje građana “Slatki osmeh” - Tortijada
Jestive slike
Najnovije u našoj ponudi su jestive slike za torte

 

IME/GRB
 
Jagodina – jedno od najlepših imena na svetutt
Meraklije i boemi na pitanje - po kome, ili po čemu je Jagodina dobila ime, kao iz topa će odgovoriti – po prelepoj krčmarici Jagodi. Naime, po predanju ova srpska Hara Mata Hari, posedovala je dvorove i han na samom brežuljku u čijem podnožju je raslo seoce koje će docnije po njoj dobiti ime. Jagoda je po danu služila piće i janjetinu, a sa prvim sumrakom, sa 40 razbojnika napadala i pljačkala bogate putnike i karavane koji su išli Carigradskim drumom. Ali kao svaka žena, u čudno vreme, na čudnom mestu, na čudan način, zatreperi srce njeno za jednim mladićem, koga prvi put pri pljački vide. Oprosti mu život i odvede ga u svoje odaje. Prijatelji, razbojnici, ovu Jagodinu izdaju nisu mogli da oproste. Jagodin han i dvorovi jedne noći nestadoše u plamenu. I sada, nekih jesenjih noći kad košava razvuče trnce po celom telu, kada na sokacima nema ni "gluvog kučeta”čuje se jezivo kikotanje, prelepe krčmarice Jagode.

Oni, realniji strukom i naukom potkrepljeni, kažu da je Jagodina dobila ime po jagodama koje su rasle diljem ove kotline. Postoji mogućnost da je za ime Jagodine kriva močvarna biljka jagodina (phisalis alkegengi), a ovaj kraj je prema istosrijskim izvorima bio izuzetno močvaran. U prilog pristalicama "botanike" ide i činjenica da od 143 naselja u ovom kraju 24 dobilo ime po biljkama (Trešnjevica, Bukovče, Trnava, Lanište,itd).

Pominje se i starovlaška reč "jagud" – dud, kao mogući koren reči Jagodina. Da su postojale plantaže belog i crnog duda potvrđuje se i dokumentom iz januara 1846, kojim načelnik okružni major Ranko Matejić izveštava Popečateljstvo (ministarstvo) finansija Serbije kako Turci otkupljuju velike količine dudinja i za Tursku odnose.

U spisima iz nekog docnijeg perioda pominju se imena Jagodnja, Jagodna, Jadunum,Giadova, Eperiš, sve do početka 1568. godine kada se ustaljuje ime Jagodina.

Ime nosi do 22. septembra 1946 . godine kada povodom obeležavanja stogodišnjice rođenja Svetozareva Markovića dobija ime Svetozarevo. Na referendumu 1992. godine građani se izjašnjavaju da se gradu vrati ime Jagodina.

Grb Jagodine – od baklje do jagoda
www.pomoravlje.rsNa sednici Skupštine opštine Svetozarevo, održanoj 28. februara 1974. godine odbornici su jednoglasno usvojili predlog grba grada. Baklja, rameni točak, žitnica bili glavni simboli radničko-seljačke borbe u socijalistočkom poretku. Trajao je 27 godina, sve do novog zasedanja Skupštine opštine Jagodina 10. maja 2001. kada je Jagodina na predlog arhitekte i heraldičara Mališe Milenkovića usvojen predlog grba, sada sa jednim srednjevekovnim tonom i istorijskim detaljima.


Putopisci o Jagodini
Plemić Marko Antonije Pigafeti prolazeći kroz Jagodinu 1568. godine beleži:"... Ovo je veoma lepo mesto, a narod vredan. Ori se pesma okolnim orizištima (planataže pirinča) i cika male dece..."

Sveštenik Stevan Gerlak prilikom zaustavljanja u Jagodini na putu ka Crigradu 1573. zapisuje:"... Jagodina je lepa, velika i sa svojih vrtovima vesela varošica u lepoj dolini. Ima 4 karavanseraja i 2 džamije od kojih je jedna baš lepa... U Jagodini ima malo srpskih građana, tim više spahija i drugih vojnika. Blizu su tri sela u kojima stanuju sve sami Madžari, a ni jedan Turčin, od kojih smo dobili dobroga vina..."

Carski poslanici u Carigradu Andrija Vof i Levin Rim 1583. o Jagodini pišu: "Putovali smo ceo dan kroz veliku šumu, dok smo prispeli u Jagodinu, lepu tursku varošicu, koja se inače zove Eperiš. Ona ima karavan seraj, džamiju, Sahatnu kulu , što je retko u Turskoj..."

Čuveni turski spisatelj Evlija Čelebija o žiteljima Jagodine 1661.godine ostavlja istoriji na uvid: "...Stanovnici Jagodine su obrazovani , pošteni, časni i dobrodušni.

Besplatni mali oglasi - www.pomoravlje.rs
Poslovni adresar - www.pomoravlje.rs MARKETING Mapa Jagodine - www.pomoravlje.rs
www.pomoravlje.rswww.pomoravlje.rs
SmileSoft.Net
All Rights Reserved.