Miran grad u Pomoravlju, Paraćin, koji sve više napreduje i po mnogo čemu je poznat, krasi još uvek dobro poznata fabrika bombona i žvaka, Paraćinka.

Sećam se da sam se najviše radovala toj maloj slatkoj tubi dobro poznate “žvazbuke”. Taj zanimljivi spoj tečne žvake u tubi koja liči na dečiju pastu za zube je bila i više nego primamljiva svim mališanima. Međutim, sada kako sam odrasla, isto toliko joj se radujem jer u meni budi samo lepe uspomene iz detinjstva koje se pamte tokom celog života.

Na početku je preduzeće bilo poznato kao proizvođač kvalitetnih bombona i ratluka u skladu sa tadašnjim navikama potrošača, a proizvodnja se skoro u potpunosti obavljala manuelno. Posebno se isticao svojim kvalitetom ratluk, kojim je snabdevan kraljevski dvor i monasi manastira Hilandar. Za kvalitet svojih proizvoda firma je dobijala mnogobrojna priznanja i medalje.

Fabrika je osnovana 1924. godine kao radionica za žele, ratluk i bombone. Njeni proizvodi služeni su u domu porodice Karađorđević. Tokom 60-ih godina 20. veka prerasla je u industrijsko preduzeće sa proizvodnjom u usponu. Kasnije počinje proizvodnja žvakaćih guma u tubi “žvazbuka” po čemu je ostala poznata i danas.

Prvi ratluk i prve bombone ovde su napravila braća Milojković još pre 91 godinu kada je počela priča o prvoj paraćinskoj fabrici bombona. Od tada mnoga deca su odrasla sa “Paraćinkinim” lizalicama, bombonama, žele bombonama i žvakama.

U posleratnom periodu preduzeće je prošlo kroz više transformacija u skladu sa tadašnjim modelima vlasništva i organizacije, da bi od 1977. godine nastavila sa poslovanjem kao samostalna radna organizacija sa potpunom odgovornošću.

Od 1990. godine preduzeće među prvima u konditorskoj industriji posluje kao deoničarsko društvo a potom kao akcionarsko društvo sa mešovitim kapitalom.

A.D.“Paraćinka“ se danas bavi proizvodnjom konditorskih proizvoda u asortimanu koji obuhvata proizvodnju tvrdih i punjenih bombona, žvaka sa šećerom i bez šećera, tečne žvake, lizalice, komprimata i ratluka. Proizvodni procesi se i danas oslanjaju na proverene tehnološke postupke i recepture, znanju i iskustvu radnika koje se prenosi generacijski, uskladjeni sa sistemom kvaliteta HACCP. Decenijsko postojanje, kontinuirano prisustvo na tržištu sa prepoznatljivim kvalitetom, proizvodi i robne marke koje su se “družile“ sa mnogim generacijama je dovoljno opravdanje imidža firme sa dugom tradicijom i jedne od najstarijih firmi u konditorskoj industriji Srbije.

Koji je tvoj omiljeni slatkiš naše dobro poznate “Paraćinke”?